Winterwandeling 2-1-2011


Winterwandeling

Op zondag 2 januari 2011 heeft de Oranjevereniging voor de derde keer een Winterwandeling voor jong en oud georganiseerd.

De weergoden zijn ons goed gezind, want het zonnetje staat regelmatig aan de hemel. Eerst maar even inschrijven in ’t Knooppunt. Het totaal aan inschrijvingen is dit jaar 100.
En dan op pad door de Bingse Boogaard en rechtsaf een ontzettend gladde Kweldam op richting de dijk. Op de Lekdijk en in de uiterwaarden zie je overal groepjes mensen lopen, die allemaal bij de kachel vandaan gekomen zijn om de benen te strekken.
Voor het fort slaan we linksaf de uiterwaarden in richting het liniepontje. Dit pontje vaart alleen in de zomermaanden. Het is één van de cruciale verbindingen in het routenetwerk voor fietsers en wandelaars in de regio. Door het Liniepontje worden het noordelijke en zuidelijke gedeelte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie via de Lek ontsloten en de twee provincies Utrecht en Gelderland met elkaar verbonden.

Daar op een 6 meter lange bank vind je op de leuning informatie over kenmerken van het gebied. De bank is ontworpen door Eric Klarenbeek en dient in de zomermaanden als wachtbank voor het pontje. Maar ook nu wordt het door diverse wandelaars gebruikt als rustpunt.
De route loopt nu over de modderige zomerdijk door de uiterwaarden terug naar Everdingen. Je moet hier nu niet met je “zondagse” schoenen over de dijk lopen, want die hebben daarna meteen een poetsbeurt nodig.
Ik vind de uiterwaarden een heel mooi landschap. Een rijke vogelstand bevolkt het gebied. Als je er oog voor hebt zijn de wolkenluchten erboven vaak bijzonder spectaculair.

We volgen de Lekdijk tot voorbij Everdingen waar we op nr. 78, bij familie Van de Scheur, onthaald worden op een fotograaf, warme chocolademelk, Glühwein, kruidkoek en spekkies. Ik krijg de indruk dat ieder zich dat goed laat smaken, voordat men zich waagt aan het vervolg van de wandeling.
Een deel van de wandelaars keert op dit punt op zijn schreden terug naar Everdingen, maar er zijn genoeg deelnemers die nu via de Nijensteinseweg en de Tienhovenseweg terug stappen naar Everdingen. Wie goed om zich heen kijkt ziet in de slootkanten nog de restanten van de sneeuw van de afgelopen weken. De wind heeft sommige sloten zelfs helemaal volgeblazen.
Eenmaal terug in ’t Knooppunt staat er voor de liefhebbers een heerlijke kop erwtensoep klaar. Of wat anders natuurlijk.

Al met al een wandeling van om en nabij de 10 kilometer. Ik vind het weer geslaagd en hoop dat de Oranjevereniging volgend jaar weer een wandeling organiseert.

Marjolein den Hartog

Dit bericht is geplaatst in 2011, Winterwandeling, nieuwsbrief. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.